
Wykończając kuchnię prędzej czy później przyjdzie nam zdecydować o materiałach, które już wkrótce w niej zagoszczą. Jednym z najważniejszych jest ten, na którego bazie wykonane zostaną blaty kuchenne na wymiar. Oprócz laminatu i drewna, kuchenna powierzchnia robocza może zostać stworzona z kamienia – naturalnego lub jego imitacji. Sprawdźmy, czym różnią się te dwa rozwiązania, jakie właściwości posiadają oraz który z nich ma szansę okazać się lepszym wyborem do domowej kuchni!
Konglomeraty cieszą się sporym zainteresowaniem w ostatnich latach zwłaszcza za sprawą swoich atrakcyjnych cen. Wiele z nich z powodzeniem imituje naturalne, kosztowne w zakupie kamienie, przez co chętnie wybierają je zwłaszcza osoby oszczędne, które nie chcą wydawać dużych pieniędzy na prestiżowe, drogie surowce. Konglomerat powstaje na bazie naturalnych, rozdrobnionych kamieni (np. piasku kwarcowego), które są ze sobą łączone w procesie technologicznym. W zależności od zastosowanego kamienia, konglomerat może być kwarcowy, marmurowy, a także granitowy.
Zaletą tego materiału jest idealna powtarzalność kolorów oraz możliwość uzyskania dowolnej kolorystyki. Blaty kuchenne na wymiar z konglomeratu mogą zarówno do złudzenia przypominać naturalne surowce, jak i odróżniać się od nich nietypowym wzornictwem oraz kolorem, który nie występuje w naturze. Konglomerat zasadniczo posiada właściwości zbliżone do kamienia, z którego został wyprodukowany. Warto jednak mieć świadomość, że wykonane na jego bazie blaty kuchenne na wymiar będą wykazywały niższą odporność na wysokie temperatury od swoich naturalnych odpowiedników. W przypadku popularnego konglomeratu kwarcowego sięga ona do 120 stopni.
Blaty kuchenne mogą zostać wykonane także z różnych gatunków kamienia. Do najczęściej wybieranych należą granit i kwarcyt naturalny – naturalne surowce, które posiadają właściwości użytkowe wprost stworzone do kuchennych zastosowań. Stworzone na ich bazie blaty kuchenne na wymiar posiadają odporność na działanie wysokich temperatur, która pozwala na ustawianie bezpośrednio na nich gorących naczyń i garnków, są na tyle wytrzymałe, że można kroić na nich produkty spożywcze i rozbijać mięso, a właściwie zaimpregnowane nie chłoną do swojej struktury wody, wilgoci ani innych substancji. Właściwością, którą szczególnie doceniają natomiast rodziny, jest antybakteryjny charakter, który blaty granitowe i kwarcowe zawdzięczają zawartości jonów srebra w strukturze.
Nie oznacza to jednak, że kamienie naturalne są pod każdym względem lepsze i bardziej godne uwagi od konglomeratu. Oprócz ich wyższej ceny, warto mieć także świadomość, że granit i kwarcyt naturalny są cięższe od konglomeratu, co wymaga zastosowania pod nie mebli o odpowiedniej nośności. Pod tym względem konglomerat jest więc surowcem znacznie bardziej uniwersalnym, gdyż nie wymaga dodatkowego wzmocnienia już zamontowanych w kuchni mebli. Jeśli chodzi natomiast o same walory użytkowe, zarówno wykonane z kamienia naturalnego, jak i z konglomeratu blaty kuchenne na wymiar wymagają okresowej impregnacji, którą producenci standardowo zalecają przeprowadzać raz w roku.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie