
Wędzenie to proces konserwacji żywności przy wykorzystaniu dymu drewna. W zależności od gatunku nadaje on potrawom charakterystycznego smaku, zapachu, a także wpływa na kolor i strukturę oraz wydłuża ich okres spożycia. Dodatkowo dym ma właściwości bakteriobójcze, dlatego wędzone produkty są odpowiednio zakonserwowane. By wykonać ten proces potrzebna jest specjalnie zaprojektowana wędzarnia. Sprawdź, co warto wiedzieć o wędzarni!
Wędzenie może odbywać się na zimno, w temperaturze do 30°C. Najczęściej trwa od kilku godzin do nawet kilku dni. To długi proces, w którym produkty dojrzewają powoli. Wędzenie na ciepło odbywa się w przedziale temperaturowym 30-60°C i trwa kilka godzin. Wędzenie na gorąco 60-90°C trwa kilka godzin. Wędzić można mięso (wieprzowina, drób, wołowina), ryby (makrela, pstrąg, dorsz, węgorz, łosoś) czy sery (zarówno te z mleka krowiego, jak i owczego czy koziego) oraz owoce, na przykład śliwki. Przed wykonaniem wędzenia, szczególnie produktów mięsnych, można zapeklować na mokro lub na sucho.
Na smak i zapach wpływa rodzaj wykorzystywanego drewna. Dąb nadaje intensywnego aromatu i świetnie konserwuje wędliny. Drewno bukowe jest stosunkowo uniwersalne i nadaje delikatności wędzonej żywności. Olsza jest idealna do ryb, a drzewa owocowe na przykład wiśnia czy śliwa dodają słodkiego posmaku. W procesie wędzenia zaleca się wykorzystywanie jedynie drewna z gatunków liściastych. Drzewa iglaste mają dużą zawartość żywicy, która negatywnie wpływa na smak. Dodatkowo pod wpływem spalania wydziela się duża ilość sadzy, która jest szkodliwa dla zdrowia.
Wiele osób marzy o tym, by mieć własną wędzarnię. Może być drewniana, murowana czy wykonana metalu. Jeżeli potrzebujesz rozwiązania na lata, które nie tylko będzie praktyczne, ale także estetyczne to warto skorzystać z oferty https://kuchniawogrodzie.eu/. To firma, która od wielu lat projektuje i wykonuje między innymi wędzarnie, piece do pizzy, grille murowane. Specjaliści wiedzą, gdzie najlepiej usytuować miejsce, czy będzie potrzebny dodatkowy blat lub miejsce do przechowywania drewna. Wędzarnie można również zamienić w grilla, jeżeli wewnątrz znajdzie się ruszt. Odpowiednia konstrukcja komory wędzarniczej pozwala na wędzenie zarówno na zimno, ciepło, jak i gorąco. Dużą zaletą murowanych wędzarni jest jej trwałość, odporność na działanie warunków atmosferycznych, możliwość dopasowania konstrukcji do wolnej przestrzeni oraz spersonalizowania wyglądu.
Wędzenie może być ciekawą czynnością, z której wiele osób robi hobby. Kontrola procesów, dopasowywanie temperatury czy eksperymentowanie z różnego rodzaju drewnem pozwalają przygotowywać produkty o ciekawych nutach smakowych, które z pewnością pozytywnie zaskoczą każdego domownika i gości.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie