W Remizie OSP w Zaskalu odbył się XXIX Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko”. Tradycyjnie już, udział w tym wydarzeniu wzięli przedstawiciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu.
Uczniowie szkoły wraz z nauczycielami prezentowali w Zaskalu suto zastawiony stół pełen regionalnych specjałów, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczestników. Degustacji tradycyjnych potraw towarzyszyły występy zespołu góralskiego oraz posiady przy muzyce góralskiej, które stworzyły wyjątkowy, regionalny klimat. Było smacznie, gwarno i tradycyjnie.
Podczas konkursu okazało się, że kulinarnym fachowcom z ZSCKR Nowy Targ nie są obce receptury tradycyjnych dań kuchni góralskiej.
Z radością informujemy, że nasza szkoła zdobyła szczególne wyróżnienie za kwaśnicę z żeberkiem oraz za zapiekane pierożki szpinakowe. W szkole od lat kultywujemy tradycje podhalańskie poprzez potrawy i obrzędy oraz poprzez muzykę i taniec. Na co dzień z powodzeniem łączymy tradycje z nowoczesnością
i szczególnie ważne dla nas jest poczucie więzi ze swoim regionem - informują Regina Leja i Krystyna Rychtarczyk - Szczypta
Fot. ZSCKR Nowy Targ
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie