
Ameryka Środkowa to jeden z najbardziej zróżnicowanych regionów uprawy kawy na świecie. To część Ameryki Północnej, w której skład wchodzi część kontynentalna między przesmykiem Tehuantepec a Przesmykiem Panamskim i część wyspiarska, głównie Antyle. Znajdziesz tu przede wszystkim arabikę, której smak charakteryzuje się dobrą równowagą między kwasowością a słodyczą. To właśnie stąd pochodzą kawy o czystym profilu, między innymi z nutami cytrusów, czekolady, orzechów i karmelu.
Największym producentem kawy w tym regionie jest Honduras. Ziarna zyskały na popularności dzięki doskonałemu stosunkowi jakości do ceny. W nutach dominują głównie orzechy, karmel, miód i owoce. Dobrze zbalansowana kwasowość i średnie body smakuje wielu osobom. Drugie miejsce zajmuje Gwatemala. Kawa z tego kraju jest doskonała do espresso i metod alternatywnych. Profil smakowy jest przeważnie średni, z wyraźną, ale przyjemną kwasowością. Dominują aromaty czekolady, kakao, przyprawy korzenne, ale także suszone owoce, które nadają lekkiego orzeźwienia. Nieco bardziej owoce będą ziarna z Nikaragui. W nutach smakowych dominują karmel, wanilia, tropikalne owoce. Kolejnym producentem jest Kostaryka. Słynie głównie z kaw obrabianych metodą „washed”, które mają czysty profil smakowy. To doskonała propozycja dla tych, którzy lubią cytrusy, miód, czerwone owoce i mleczną czekoladę. Na uwagę zasługuje również Panama, która oferuje jedne z najdroższych kaw w tym regionie. Ziarna po zaparzeniu mają posmak herbaty, brzoskwini, cytrusów i jaśminu. Salwador to świetny wybór dla osób, które wolą mniej kwasowe kawy. Posmak mlecznej czekolady, migdałów i owoców pestkowych z pewnością zachwyci tych, którzy lubią delikatne, lekko słodkie napary.
Ze względu na różnorodność w ukształtowaniu terenu, kulturę i warunki klimatyczne kawy z Ameryki Środkowej mogą smakować bardziej czekoladowo, orzechowo czy karmelowo. Ziarna są wypalane zarówno pod ekspress, jak i metody przelewowe. Coraz większą popularność zyskuje również cascara czyli suszone owoce kawowca. Szeroką ofertę różnego rodzaju kaw z Ameryki i innych regionów znajdziesz w sklepie Roastains.com. Ameryka Środkowa to także różne metody obróbki. W wielu miejscach dominuje metoda „washed”, ale np. w Panamie popularna jest także obróbka naturalna i honey. Ziarna parzone metodami alternatywnymi (chemex, drip, aeropress) oddadzą swoje lekkie, cytrusowe, owocowe nuty. Z kolei pod ekspres świetnie pasują kawy które mają czekoladowo-orzechowe nuty. Szeroka oferta i duża różnorodność sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie!
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie