
W branży spożywczej bardzo duże znaczenie ma zachowanie najwyższych standardów higieny, czego celem jest utrzymanie bezpieczeństwa żywności oraz ochrona zdrowia konsumentów. Obecnie do integralnych etapów spełniania takich wytycznych należy dezynfekcja. Proces ten pozwala na eliminację patogenów, które mogłyby prowadzić do skażenia produktów wytwarzanych i przetwarzanych w zakładzie spożywczym. Na skuteczność dezynfekcji w znacznej mierze wpływa prawidłowy dobór środków dezynfekcyjnych, a także ich umiejętne zastosowanie.
Dezynfekcja zakładów spożywczych zawsze odbywa się z wykorzystaniem środków, które muszą spełniać konkretne kryteria pod względem skuteczności i bezpieczeństwa. Preparaty takie muszą odznacza się szerokim spektrum działania, aby efektywnie wyeliminować wszystkie wirusy, bakterie czy grzyby. Nie bez znaczenia pozostaje również szybkość wyzwalania ich właściwości, szczególnie w przypadku dynamicznej realizacji procesów produkcyjnych. Środki dezynfekcyjne muszą być zarazem bezpieczne dla zdrowia pracowników, a zarazem nie mogą negatywnie wpływać na jakość produktów spożywczych - np. zmieniać ich ich smaku czy zapachu. Należy również pamiętać o ochronie maszyn i urządzeń. Wybrane środki nie powinny prowadzić do korozji sprzętu, a także pozostawiać po sobie żadnych resztek.
Sprzątanie w zakładach spożywczych można przeprowadzić z użyciem różnorodnych środków dezynfekcyjnych, dopasowanych do rodzaju produkcji i specyfiki samych zanieczyszczeń. Do najczęściej stosowanych należą preparaty na bazie związków chloru, np. skuteczny przeciwko wielu mikroorganizmom podchloryn sodu. Środki takie są efektywne i ekonomiczne, ale muszą być precyzyjnie dawkowane. Innym rozwiązaniem są alkohole, np. izopropanol. Środki z tej grupy szybko i skutecznie działają przeciwko wirusom i bakteriom, dlatego często używa się ich do dezynfekcji dłoni. Ich wadą jest łatwopalność, a także możliwość podrażnienia skóry. W procesach dezynfekcyjnych wykorzystuje się również nadtlenek wodoru, który pozwala na efektywne usuwanie różnych pozostałości chemicznych. Środek ten można stosować przeciwko grzybom, wirusom i bakteriom. Jego rozkład prowadzi do powstania tlenu i wody, niweluje ryzyko pozostawienia niebezpiecznych resztek. Nadtlenek wodoru wymaga jednak precyzyjnej kontroli stężenia i umiejętnego dawkowania.
Aby sprzątanie zakładów spożywczych przebiegało prawidłowo, musi się odbywać w wielu etapach oraz zgodne z ustalonymi procedurami. Prace w tym zakresie rozpoczynają się od wyeliminowania widocznych zabrudzeń, takich jak resztki produktów. Ich usunięcie jest niezbędne dla efektywności późniejszej dezynfekcji. Etap kolejny polega na myciu właściwym, które odbywa się z zastosowaniem detergentów redukujących trudniejsze zabrudzenia. Kiedy powierzchnia jest już dokładnie spłukana, można przeprowadzić dezynfekcję. Środki użyte w tym celu powinny być ściśle dopasowane do rodzaju mikroorganizmów, które mogą występować w środowisku zakładu. Na koniec oczyszczona powierzchnia jest spłukiwana, co pozwala na wyeliminowanie pozostałości środków chemicznych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Mycie i dezynfekcja w przemyśle spożywczym to złożone i zaawansowane procesy, które zawsze powinny odbywać się przy udziale sprawdzonych i wyszkolonych specjalistów. Aspekt ten ma kluczowe znaczenie dla spełnienia wszystkich standardów higieny, a tym samym utrzymania bezpieczeństwa produktów spożywczych. Usługi w zakresie mycia, sprzątania i dezynfekcji świadczy firma TETON clean, której pracownicy posiadają odpowiednią wiedzę, niezbędne doświadczenie oraz specjalistyczny sprzęt. Istotne dla zachowania bezpieczeństwa żywności są też regularne audyty jakościowe, które mogą pomóc w identyfikacji potencjalnych zagrożeń oraz podjęciu stosowanych działań naprawczych.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie