
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu po raz pierwszy przeprowadzono walidację i certyfikację kwalifikacji rynkowej z przygotowania deserów restauracyjnych. Egzamin odbył się 28 maja 2025 roku, a do sprawdzianu umiejętności przystąpiło siedmioro absolwentów klasy V technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie musieli wykazać się nie tylko wiedzą teoretyczną z zakresu technologii gastronomicznej, ale przede wszystkim praktyką (każdy uczestnik przygotował autorski deser) zadbał o jego smak, formę podania i estetykę, zgodnie z profesjonalnymi standardami branżowymi.
Egzamin przeprowadziła niezależna firma zewnętrzna, a każdy etap oceniany był na podstawie jasno określonych i wysokich kryteriów. Efekt? Wszyscy uczniowie zdali z wyróżnieniem.
Certyfikacja została zorganizowana w ramach realizowanego w szkole projektu „Doskonalenie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji kadr i uczniów ZSCKR w Nowym Targu” (nr FEMP.6.11.IP.01-0128/24), który wspiera rozwój zawodowy młodzieży i ma realny wpływ na ich pozycję na rynku pracy.
Dla młodych gastronomów to nie tylko dokument potwierdzający umiejętności, ale również konkretna wartość dodana w dalszej ścieżce zawodowej.
fot. ZSCKR Nowy Targ
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie