
Do kaw speciality zalicza się kawy najwyższej jakości, które zyskały przynajmniej 80 na 100 punktów w ocenie Q-graderów certyfikowanych przez Instytut Jakości Kawy. Ocenia się zarówno zielone ziarna, kawę po paleniu, jak i po zaparzeniu. Warto dowiedzieć się, czy są różnice w smaku kawy speciality w zależności od regionu pochodzenia.
Kawa speciality powinna trafić do klientów od dwóch do czterech tygodni od palenia. Na opakowaniu musi być widoczny kraj pochodzenia i rodzaj kawy. Powinna znaleźć się informacja o plantacji, jej nazwie czy obróbce, której zostały poddane ziarna. Ziarna na plantacjach kawy speciality są zbierane ręcznie i muszą być pozbawione wad. Plantacje zwykle są małe, a kawa z nich pochodząca jest dość droga. W ten sposób można jednak wspierać rozwój biedniejszych regionów oraz etyczne warunki pracy. Nigdy dwie kawy speciality nie będą smakować tak samo. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na: gatunek i odmianę, stopień palenia, kraj pochodzenia, punktację SCA, rodzaj obróbki oraz preferencje smakowe. Od stopnia wypalenia ziaren zależy smak kawy - słodycz, goryczka, czy kwasowość, a ponadto zawartość kofeiny. Z kolei od rodzaju obróbki zależy to czy kawa będzie słodka i gęsta, czy też kwasowa i pozbawiona dodatkowych aromatów.
W istocie nie tylko parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym, a właśnie pochodzenie ziaren wpływa na smak kawy speciality. Należy jednak zaznaczyć, że sposób obróbki też ma znaczenie. Aby mogła powstać kawa bezkofeinowa izoluje się kofeinę przy użyciu metody chemicznej, wodnej lub gazowej. Warto podkreślić, że uzyskiwanie kawy bezkofeinowej pierwszą z metod, może wpływać na jej bardziej gorzki smak. W zależności od tego, gdzie znajduje się plantacja, kawa może mieć owocowy, kwiatowy czy też karmelowy aromat. Kawa z brazylijskich plantacji ma aromat czekolady, karmelu, czy orzechów laskowych. Z kolei tam, gdzie dominują wulkaniczne gleby, np. w Gwatemali, kawa ma aromat owocowy. Kawy pochodzące z krajów afrykańskich zwykle słyną z owocowego smaku i kwiatowych aromatów. Oczywiście nie trzeba tego wszystkiego wiedzieć, bowiem informację na temat wyczuwalnych aromatów można przeczytać w opisie danej kawy. Przykładowo kawa kolumbijska Supremo arabica, z regionu Cauca i plantacji Papayan posiada zbalansowany smak czekolady i karmelu i niską kwasowość.
wp
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie