
W pełni automatyczny ekspres do kawy to rzecz, z której korzystamy nie tylko w domu. Wiele punktów gastronomicznych również się na nich opiera, ponieważ mało kto lubi jeść swoje śniadanie bez tego wyjątkowego naparu. Na co uważać podczas wyboru ekspresu do lokalu gastronomicznego? Jak wybrać najlepszą opcję i na co uważać?
Dobra kawa to obecnie codzienność prawie każdego z nas. Dzięki niej możemy się obudzić, a przygotowana we właściwy sposób poprawia nam poranek. Aby mów ją przygotować, każda kawiarnia, cukiernia czy też restauracja potrzebuje odpowiedniego sprzętu. Profesjonalny ekspres powinien być obliczony na średnią ilość klientów, jaką przyjmujemy w ciągu dnia. Musi nam również umożliwiać zaparzenie najbardziej podstawowych i popularnych rodzajów napoju, jak cappuccino, espresso czy latte. Dobry ekspres do kawy gastronomiczny powinno się również łatwo czyścić, a serwis i części muszą być dostępne od ręki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz biznes zawsze będzie mógł operować na pełnych obrotach.
Automatyczne ekspresy posiadają swoją wydajność, którą najczęściej określa się w ilości kaw przygotowanych dziennie, rzadziej - na godzinę. Dzięki temu możemy łatwo obliczyć, czy wybrany model będzie spełniał nasze potrzeby. Dodatkowo również musimy zwrócić uwagę na takie kwestie, jak ilość niezbędnego miejsca, waga i wymiary, a także ilość pobieranego podczas pracy prądu. Do niewielkich punktów gastronomicznych zwykle sprawdzą się modele w przedziale cenowym od 20 do 30 tysięcy złotych. Jeżeli prowadzimy kawiarnię bądź restaurację, będzie to zdecydowanie za mało. W takiej sytuacji powinniśmy patrzeć na modele ze średniej i wyższej półki, być może także więcej, niż jedną sztukę.
Kolejną kwestią, która jest istotna, gdy wybieramy profesjonalny automatyczny ekspres, jest prostota czyszczenia i utrzymywania w dobrej kondycji. Nie możemy mieć trudności z regularnym przywracaniem urządzenia do stanu używalności - powinien móc to zrobić każdy nasz pracownik. Druga ważna rzecz to również serwis. Zwróćmy uwagę na to, czy jest sprawny, czy części do urządzenia są dostępne od ręki, a także jak szybko producent lub dystrybutor reagują na nasze zgłoszenia. Gastronomiczne ekspresy do kawy są bardzo wytrzymałe, jednak z drugiej strony muszą też wytrzymać ogromne obciążenie i z tego powodu są bardziej podatne na usterki, awarie i uszkodzenia.
Jeżeli chcemy, aby nasz profesjonalny ekspres kawowy długo nam posłużył, przed rozpoczęciem użytkowania powinniśmy zapoznać się z instrukcją. W przypadku, gdy to klient ma używać urządzenia, warto umieścić skróconą jej wersję tak, aby mógł on łatwo ją odczytać i z niej skorzystać. Nie zostawiajmy też brudnych ekspresów na koniec dnia, ponieważ może dojść do zapchania się ich filtrów i innych mechanizmów w wyniku nagromadzenia fusów.
Porządny ekspres do kawy to podstawa każdej restauracji, kawiarni czy też małego punktu gastronomicznego. Wybierając go musimy liczyć się z większym wydatkiem, jednak nie warto oszczędzać - dobry sprzęt posłuży nam przez lata, a jego eksploatacja szybko zwróci koszt zakupu.
lh
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie