Reklama

Gotowe sosy – 5 TOP zastosowań w kuchni polskiej

21/09/2022 18:11

Kuchnia polska kształtowała się przez długie lata. W dawnych czasach bazowała na płodach rolnych, mięsie, owocach i darach lasu. A obecnie? W wielu popularnych potrawach znaleźć możemy wpływy regionalne, a poszczególne dania przygotowuje się w różny sposób w zależności od części kraju. Dziczyzna została zastąpiona przez swojskie schabowe, a duży wybór kasz – przez ziemniaki. Obecnie śmiało możemy stwierdzić, że kuchnia polska to dania i przekąski znane, lubiane i często spożywane w Polsce – bez sztywnych definicji i ściśle określonego menu. Czy do takich potraw pasują gotowe sosy? Czemu nie! Przedstawiamy popularne i mniej znane sosy, które doskonale uzupełnią polskie dania.

Sos musztardowo-miodowy – idealny do mięs

Sos musztardowo-miodowy to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, począwszy od pieczonego schabu lub kurczaka po kiełbaski, karkówkę i inne dania z grilla. Choć samodzielne przygotowanie nie wydaje się zbyt trudne, sekret tkwi nie tylko w składnikach, ale również proporcjach: idealny sos musztardowo-miodowy powinien być wyrazisty i jednocześnie delikatny, a charakterystyczną gorycz musztardy należy przełamać słodyczą miodu. Jeśli nie chcesz eksperymentować i przyrządzać go samodzielnie, postaw na gotowy sos musztardowo-miodowy i podkreśl w ten sposób smak mięsnych dań, przekąsek i fast foodów.

Kurczak z sosem musztardowo-miodowym

Sos czosnkowy – uwielbiany przez Polaków!

Jeśli chodzi o sosy na zimno, sos czosnkowy to zdecydowany faworyt! Podbił serca niemal wszystkich Polaków – nie bez powodu. Aromatyczny sos czosnkowy doskonale komponuje się w zasadzie ze wszystkimi potrawami. Wyrazisty smak możesz łączyć z pieczonym mięsem, fast foodami, sałatkami, zapiekankami i innymi przekąskami. Nasza propozycja to... pierogi, czyli jedno z dań, które śmiało możemy nazwać klasyką polskiej kuchni. Zamiast tradycyjnego tłuszczyku ze skwarkami idealnie pasuje od nich sos czosnkowy, którego aromat będzie doskonałym uzupełnieniem smaku pierogów z mięsem, serem i ziemniakami czy szpinakiem.

Pierogi z sosem czosnkowym

Sos gyros – przepis na szczyptę kuchni orientalnej w polskim wydaniu

Choć klasyczny gyros nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjną polską kuchnią, Polacy bardzo dobrze „oswoili” to danie oraz stworzyli swoje wariacje na temat greckiej kuchni – i trzeba przyznać, że wyszło nam to naprawdę dobrze! Znana i lubiana sałatka gyros to jeden z przykładów na to, że kuchnia polska cały czas podlega zmianom i wpływom różnych regionów, a tradycyjne polskie dania przeplatają się z orientalnymi przekąskami. Sos gyros to wyjątkowa kompozycja smaków, w której pierwsze skrzypce gra koperek i czosnek – dwa uwielbiane przez wszystkich składniki. Aromatyczny sos gyros idealnie uzupełni każdą kanapkę, nada wyrazistości kurczakowi i przede wszystkim świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju sałatkach. Tradycyjna polska sałatka i sos gyros zamiast majonezu? Czemu nie – to doskonały sposób na odświeżenie smaku znanej i lubianej kompozycji.

Polska sałatka warzywna z sosem gyros

Sos bazyliowy – śródziemnomorskie wykończenie polskich zapiekanek

Trudno o bardziej polską przekąskę niż klasyczne zapiekanki z serem i pieczarkami. Ich historia sięga lat 70. ubiegłego wieku, a od tego czasu pojawiają się w polskich lokalach i domach w najróżniejszym wydaniu – począwszy od minimalistycznych kompozycji z kilkoma składnikami po zapiekanki z mięsem, rozmaitymi serami, warzywami i sosami. Skoro tak, czemu nie spróbować połączyć naszego narodowego fast fooda i kompozycji rodem z kuchni śródziemnomorskiej? Sos bazyliowy to wyjątkowa kompozycja, w której głównym składnikiem jest oczywiście bazylia, czyli jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni włoskiej. Łagodny sos bazyliowy w połączeniu z serem, szynką i warzywami to zapiekankowy strzał w dziesiątkę i propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już zapiekanki z ketchupem i majonezem. Sos bazyliowy idealnie sprawdzi się również do wszystkich sałatek i dań na bazie naszych polskich pomidorów – nie bez przyczyny Włosi często doprawiają w ten sposób swoje makarony i pizze!

Polska zapiekanka z sosem bazyliowym

Klasyczne ketchupy – doskonały dodatek do polskich kiełbas i nie tylko

Polskie wędliny znane są na całym świecie! Nasze produkty od lokalnych wytwórców to jakość, której nie powstydziliby się szefowie kuchni w najlepszych restauracjach. Choć tradycyjna kiełbasa smakuje wyśmienicie nawet bez żadnych dodatków, serwowana z grilla stale się prawdziwym dziełem sztuki! Tu do akcji wkraczają także ketchupy, których nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Wyśmienita grillowana kiełbasa, pajda swojskiego chleba i solidna porcja ketchupu – czy do szczęścia potrzeba coś więcej? Warto przy tym wspomnieć, że ketchupy to nie tylko dodatek na grilla, ale również baza do rozmaitych marynat i sosów oraz źródło likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza. Warto wykorzystywać je zatem jak najczęściej w polskiej kuchni i serwować razem z wędlinami, sałatkami czy przekąskami.

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do