
Kuchnia polska kształtowała się przez długie lata. W dawnych czasach bazowała na płodach rolnych, mięsie, owocach i darach lasu. A obecnie? W wielu popularnych potrawach znaleźć możemy wpływy regionalne, a poszczególne dania przygotowuje się w różny sposób w zależności od części kraju. Dziczyzna została zastąpiona przez swojskie schabowe, a duży wybór kasz – przez ziemniaki. Obecnie śmiało możemy stwierdzić, że kuchnia polska to dania i przekąski znane, lubiane i często spożywane w Polsce – bez sztywnych definicji i ściśle określonego menu. Czy do takich potraw pasują gotowe sosy? Czemu nie! Przedstawiamy popularne i mniej znane sosy, które doskonale uzupełnią polskie dania.
Sos musztardowo-miodowy to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, począwszy od pieczonego schabu lub kurczaka po kiełbaski, karkówkę i inne dania z grilla. Choć samodzielne przygotowanie nie wydaje się zbyt trudne, sekret tkwi nie tylko w składnikach, ale również proporcjach: idealny sos musztardowo-miodowy powinien być wyrazisty i jednocześnie delikatny, a charakterystyczną gorycz musztardy należy przełamać słodyczą miodu. Jeśli nie chcesz eksperymentować i przyrządzać go samodzielnie, postaw na gotowy sos musztardowo-miodowy i podkreśl w ten sposób smak mięsnych dań, przekąsek i fast foodów.
Jeśli chodzi o sosy na zimno, sos czosnkowy to zdecydowany faworyt! Podbił serca niemal wszystkich Polaków – nie bez powodu. Aromatyczny sos czosnkowy doskonale komponuje się w zasadzie ze wszystkimi potrawami. Wyrazisty smak możesz łączyć z pieczonym mięsem, fast foodami, sałatkami, zapiekankami i innymi przekąskami. Nasza propozycja to... pierogi, czyli jedno z dań, które śmiało możemy nazwać klasyką polskiej kuchni. Zamiast tradycyjnego tłuszczyku ze skwarkami idealnie pasuje od nich sos czosnkowy, którego aromat będzie doskonałym uzupełnieniem smaku pierogów z mięsem, serem i ziemniakami czy szpinakiem.
Choć klasyczny gyros nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjną polską kuchnią, Polacy bardzo dobrze „oswoili” to danie oraz stworzyli swoje wariacje na temat greckiej kuchni – i trzeba przyznać, że wyszło nam to naprawdę dobrze! Znana i lubiana sałatka gyros to jeden z przykładów na to, że kuchnia polska cały czas podlega zmianom i wpływom różnych regionów, a tradycyjne polskie dania przeplatają się z orientalnymi przekąskami. Sos gyros to wyjątkowa kompozycja smaków, w której pierwsze skrzypce gra koperek i czosnek – dwa uwielbiane przez wszystkich składniki. Aromatyczny sos gyros idealnie uzupełni każdą kanapkę, nada wyrazistości kurczakowi i przede wszystkim świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju sałatkach. Tradycyjna polska sałatka i sos gyros zamiast majonezu? Czemu nie – to doskonały sposób na odświeżenie smaku znanej i lubianej kompozycji.
Trudno o bardziej polską przekąskę niż klasyczne zapiekanki z serem i pieczarkami. Ich historia sięga lat 70. ubiegłego wieku, a od tego czasu pojawiają się w polskich lokalach i domach w najróżniejszym wydaniu – począwszy od minimalistycznych kompozycji z kilkoma składnikami po zapiekanki z mięsem, rozmaitymi serami, warzywami i sosami. Skoro tak, czemu nie spróbować połączyć naszego narodowego fast fooda i kompozycji rodem z kuchni śródziemnomorskiej? Sos bazyliowy to wyjątkowa kompozycja, w której głównym składnikiem jest oczywiście bazylia, czyli jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni włoskiej. Łagodny sos bazyliowy w połączeniu z serem, szynką i warzywami to zapiekankowy strzał w dziesiątkę i propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już zapiekanki z ketchupem i majonezem. Sos bazyliowy idealnie sprawdzi się również do wszystkich sałatek i dań na bazie naszych polskich pomidorów – nie bez przyczyny Włosi często doprawiają w ten sposób swoje makarony i pizze!
Polskie wędliny znane są na całym świecie! Nasze produkty od lokalnych wytwórców to jakość, której nie powstydziliby się szefowie kuchni w najlepszych restauracjach. Choć tradycyjna kiełbasa smakuje wyśmienicie nawet bez żadnych dodatków, serwowana z grilla stale się prawdziwym dziełem sztuki! Tu do akcji wkraczają także ketchupy, których nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Wyśmienita grillowana kiełbasa, pajda swojskiego chleba i solidna porcja ketchupu – czy do szczęścia potrzeba coś więcej? Warto przy tym wspomnieć, że ketchupy to nie tylko dodatek na grilla, ale również baza do rozmaitych marynat i sosów oraz źródło likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza. Warto wykorzystywać je zatem jak najczęściej w polskiej kuchni i serwować razem z wędlinami, sałatkami czy przekąskami.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie