Reklama

Jak wybrać odpowiedni basen gastronomiczny? Krótki poradnik zakupowy

24/04/2023 08:46

Zadowolenie klientów restauracji czy barów to nie tylko pyszny smak serwowanych potraw i napoi, ale i szybkość ich podania. Aby więc sprostać takim oczekiwaniom, niezbędne jest właściwe wyposażenie kuchni gastronomicznej. W wykonywaniu wielu czynności pomoże basen gastronomiczny. Jak jednak wybrać odpowiedni model? Na co zwrócić uwagę, by był on praktyczny? Przeczytaj nasz poniższy krótki przewodnik zakupowy i się przekonaj! Zapraszamy!

Czym jest basen gastronomiczny?

Przygotowanie wielu potraw wiąże się z wcześniejszym umyciem owoców i warzyw, ale i garnków, które będą niezbędne to ich późniejszej obróbki. Klasyczny zlew w wielu lokalach gastronomicznych często jest za małą przestrzenią - szczególnie gdy posiłki przygotowywane są na większą skalę, więc potrzebują większej ilości składników czy po prostu większych garnków. Jak więc je wtedy umyć? Tu z pomocą przychodzi basen gastronomiczny.

Co to jest? Basen gastronomiczny to znacznie większe od tradycyjnych zlewozmywaków rozwiązanie, które można z łatwością wpasować w przestrzeń kuchni gastronomicznej dzięki formie umieszczonej na wysokich nóżkach. Takie rozwiązanie pozwala w prosty sposób pozmywać nawet te sporych wymiarów garnki czy obmyć duże ilości produktów spożywczych. W sklepach z wyposażeniem możesz znaleźć baseny gastronomiczne w różnych formach, zajrzyj na przykład tu: https://www.gastropuls.pl/baseny-gastronomiczne.

Czym się kierować przy wyborze basenu gastronomicznego?

Kupno odpowiedniego basenu gastronomicznego do swojego lokalu może być sporym wyzwaniem. Istnieje bowiem sporo aspektów, które należy wziąć pod uwagę, aby dokonać słusznego wyboru. Jakie dokładnie czynniki rozważyć? 

Wymiary basenu gastronomicznego a zapotrzebowania lokalu

Jednym z ważniejszych aspektów przy wyborze basenu gastronomicznego do lokalu jest jego wymiar. Powinien być on dopasowany do potrzeb danej kuchni zarówno pod względem ilości i wielkości mytych w nim produktów, jak i pod kątem możliwości metrażowych danej przestrzeni. Ważna jest długość i szerokość, ale także głębokość. W sprzedaży znajdziesz m.in. modele o wymiarach 60x60x85 cm, 60x70x85 cm, 70x70x85 cm czy nawet te duże 160x70x85 cm.

Jedno czy dwukomorowy gastronomiczny basen?

Baseny gastronomiczne produkowane są najczęściej w dwóch formach: jedno- lub dwukomorowej. Przed dokonaniem zakupu warto więc się zastanowić, który model lepiej sprawdzi się w Twoim lokalu. Model jednokomorowy pozwala na mycie sporych wymiarowo rzeczy, dwukomorowy zaś umożliwia oddzielenie tych już czystych od brudnych i ich swobodne ociekanie. Miej jednak na uwadze to, że baseny dwukomorowe przeważnie są znacznie większe niż te jednokomorowe, a tym samym zajmują więcej miejsca.

Materiał i jakość wykonania basenu gastronomicznego

Za trwałość basenu gastronomicznego w największej mierze odpowiada materiał, z jakiego został on wykonany. Z tego też powodu najlepszym rozwiązaniem są modele stworzone ze stali nierdzewnej. Ten materiał cechuje się doskonałą odpornością na uszkodzenia, niestraszne mu zadrapania czy wgniecenia, o które tak łatwo przy myciu dużych garnków. Ale przede wszystkim basen ze stali nierdzewnej jest odporny na korozję, co jest tak ważne przy ciągłym kontakcie z wodą. 

Wybór basenu gastronomicznego ze stali nierdzewnej jest także dobrą decyzją ze względu na higienę. Będzie on bowiem łatwy w utrzymaniu w czystości, co jest tak ważne w restauracyjnych kuchniach. Gładka powierzchnia stali nierdzewnej utrudnia osadzanie się bakterii i innych drobnoustrojów oraz jest łatwa w konserwacji, dlatego to wartościowy zakup.

Odpowiednia ilość otworów w basenie

Profesjonalny basen gastronomiczny powinien być przede wszystkim praktyczny, w związku z czym warto zadbać także o jego dodatkowe elementy, takie jak otwory. Powinny się one znajdować na dnie basenu - jeden, jeśli jest jedna komora, lub dwa, jeśli są dwie. Bardzo ważne jest także samo przetoczenie, czyli spadek w kierunku otworów pod syfon, które ułatwi spływ wody.

A jeśli chcesz podnieść wygodę i praktyczność użytkowania basenu gastronomicznego, rozważ instalację w jego dnie rozdrabniacza odpadów. Będziesz potrzebował do niego kolejnego otworu. I nie zapomnij o otworze na baterię, jeżeli ma być ona zamontowana na obrzeżach basenu. 

Stawiaj na atestowane modele!

Zanim zakupisz wybrany gastronomiczny basen upewnij się, że wybrałeś model spełniający wszystkie warunki bezpiecznego użytkowania. Sprawdź, czy posiada on niezbędne atesty i certyfikaty. Tylko w ten sposób zyskasz pewność, że będzie on mógł mieć styczność z przygotowywaną żywnością oraz nie zagraża w żaden sposób Tobie czy Twoim pracownikom.

Powyższe wskazówki ułatwią Ci podjęcie słusznej decyzji zakupowej, więc weź je pod uwagę. Zastanów się, który basen gastronomiczny najlepiej wpasuje się do przestrzeni Twojej kuchni gastronomicznej i ułatw sobie i swoim pracownikom codzienną pracę. Powodzenia!

 

 

 

 

 

wp

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do