
Choć wytrawni kawosze za nią nie przepadają, ma sporo zalet. Kawa rozpuszczalna jest łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu. Nie potrzeba do jej przyrządzenia żadnych sprzętów, jak młynek do kawy, zaparzacz, kawiarka czy ekspres. Wystarczy wsypać ją do filiżanki i zalać gorącą wodą. Wokół kawy rozpuszczalnej narosło jednak wiele wątpliwości. W poniższym artykule rozwiewamy najpopularniejsze z nich.
Kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny niż kawa parzona. Z tego powodu miłośnicy jej smaku mogą wypić więcej filiżanek w ciągu dnia niż gdyby mieli pić tradycyjną małą czarną. Z drugiej strony, z powodu większej zawartości kofeiny kawa parzona ma silniejsze właściwości pobudzające.
Ile dokładnie kofeiny znajdziesz w tych dwóch rodzajach kawy? W 100 g kawy rozpuszczalnej znajduje się 26 mg kofeiny. Jej tradycyjny odpowiednik – kawa parzona - zawiera natomiast 40 mg kofeiny.
Warto dodać, że kawa rozpuszczalna jest dostępna również w wersji bezkofeinowej, stanowi więc świetną opcję dla osób lubiących smak małej czarnej, ale z powodów zdrowotnych nie mogących jej pić.
Początkowe etapy produkcji kawy rozpuszczalnej są dokładnie takie same, jak w przypadku tej tradycyjnej. Ziarna kawy są selekcjonowane, oczyszczane, prażone i mielone. O ile na tym kończy się produkcja kawy sypanej, proces tworzenia kawy rozpuszczalnej trwa nadal.
Zmielone ziarna są zaparzane dokładnie w ten sam sposób, co w domu, jednak na dużo większą skalę. Powstały ekstrakt jest następnie suszony. Suszenie może przebiegać na dwa sposoby:
W wyniku obu tych metod powstaje drobny kawowy proszek lub granulat, który na nowo możesz zaparzyć w domu.
Na ten temat powstało bardzo wiele mitów. Można spotkać się z informacjami, że kawa rozpuszczalna jest produkowana przy użyciu chemicznych substancji, przez co nie jest zdrowa.
Kawa rozpuszczalna, choć jest produktem wysokoprzetworzonym, nie zawiera żadnych szkodliwych, chemicznych substancji. Nie ma więc podstaw sądzić, że wpływa negatywnie na zdrowie. Kawa rozpuszczalna jest produkowana z takich samych ziaren kawy, co kawa tradycyjna.
Aby produkt mógł nosić nazwę „kawa rozpuszczalna”, w jego składzie musi występować tylko jeden składnik – kawa. Przekonaj się sam i sprawdź na etykiecie skład swojej ulubionej kawy.
Unikaj jednak tzw. napojów kawowych, tzn. gotowych mieszanek kawy, śmietanki i cukru – w ich składzie mogą znajdować się składniki niesprzyjające zdrowiu takie jak syrop glukozowy, tłuszcz palmowy utwardzony, stabilizatory czy emulgatory.
Zalej odpowiednią ilość kawy gorącą, ale nie wrzącą wodą i zamieszaj. Jak dużo kawy wsypać do filiżanki? To zależy głównie od twoich preferencji, ale najlepiej kierować się instrukcją przygotowania podaną na etykiecie twojej ulubionej kawy.
Kawa rozpuszczalna dobrze smakuje w towarzystwie mleka i cukru. Najlepiej dolej do niej ciepłe mleko – możesz zrobić z niego pianę przy pomocy ręcznego spieniacza, dodać do kawy i w ten sposób przyrządzić pyszne cappuccino lub caffe latte.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie