Reklama

Mistrzowie w Kuchni - ZSCKR Nowy Targ

01/05/2025 07:43

25 kwietnia 2025 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbył się finał VIII edycji Konkursu Kulinarnego „MISTRZOWIE w KUCHNI”. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań były przyprawy kuchni azjatyckiej.

Zadaniem finalistów konkursu było przygotowanie potrawy z tzw. „Black Boxa”, czyli zestawu składników, które zostały dostarczone przez organizatora. Uczniowie musieli wykorzystać w sposób twórczy i oryginalny przyprawy kuchni azjatyckiej. Oprócz jakości wykonania liczyła się także estetyka, kreatywność i pomysłowość w połączeniu smaków. Wszyscy stanęli na wysokości zadania, prezentując dania o najwyższym poziomie kulinarnym. Wykazali się nie tylko świetnym warsztatem, ale także ogromnym zaangażowaniem i pasją do gotowania.

Gotowe dania konkursowe, sposób ich przyrządzania oraz prezentacji oceniało jury w składzie: Małgorzata Matuszek - ekspert kulinarny, manager sommelier; Robert Stanek - nauczyciel zawodu, specjalista od kuchni tradycyjnej i nowoczesnej oraz Marcin Gruszka - szef kuchni, który dzieli się swoją pasją i wiedzą z młodymi talentami

Laureaci Konkursu „Mistrzowie w Kuchni 2025”:

I miejsce: Antoni Krauszowski z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za „Kurczak sojowy podany z makaronem ryżowym i grillowaną cukinią”
II miejsce: Justyna Cisoń z kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za „ Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym”
III miejsce: Barbara Mroszczak z kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za – „Skok w przyszłość i w przeszłość” (niebanalna interpretacja tematu).

Wszystkie potrawy były smaczne, oryginalne i profesjonalnie wykonane. Przyprawy, które uczniowie mieli do dyspozycji, wspaniale komponowały się z innymi składnikami, tworząc prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Serdecznie gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie. Wnieśliście wiele świeżości do kulinarnego świata naszej szkoły. Cieszymy się, że jesteście częścią tej wspaniałej tradycji.

Serdecznie dziękujemy sponsorom konkursu: Dorado, Chefs Culinar, Manager Sommelier Małgorzacie Matuszek, Szefowi Kuchni Marcinowi Gruszce.

Organizatorzy konkursu: Robert Stanek, Józef Bąbol

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do