Reklama

Orzeźwiające i kwaśne drinki - idealne na lato!

09/05/2023 06:49

Latem zawsze odczuwamy pragnienie, ponieważ wraz z potem tracimy nawet litr płynów na godzinę. Wiele osób nawadnia się lemoniadami i napojami gazowanymi, które nie zawsze przynoszą upragnioną ulgę. Rozwiązaniem tego problemu może być lekko alkoholizowany drink.

Lato, owoce sezonowe i drinki

Lato to czas świeżych i pachnących owoców, które aż proszą się, aby użyć ich do przygotowania koktajlu. Używając wódki lub ulubionego napoju alkoholowego jako bazy, możesz stworzyć swój własny, niepowtarzalny napój. Aby przygotować drinki, możesz skorzystać z shakera lub tłuczka i moździerza do zmieszania alkoholu, ziół i ulubionych soków owocowych. Aby urozmaicić koktajl, dodaj do moździerza zmiażdżony imbir, miętę, bazylię, a nawet ostrą paprykę.

Orzeźwiające i kwaśne - dlaczego najlepiej smakują latem?

Aby stworzyć koktajl, możesz połączyć dowolny jasny lub ciemny rum w z limonką, syropem i owocami - ananasem, grejpfrutem, malinami, melonami, truskawkami. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze. Inną propozycją są orzeźwiające i kwaśne drinki o smaku tropikalnym. Na przykład mojito to kwintesencja letniego klasyka. Wymieszaj swój ulubiony rum z kruszoną limonką i miętą. Dodaj sok z mango lub pomarańczy albo wyciąg z marakui. Koktajl możesz udekorować skórką cytrusową lub dodać odrobinę grenadyny. Więcej propozycji możesz znaleźć tutaj - https://oalkoholach.pl/a/unuq,orzezwiajacy-i-kwasny-drink-z-wodka-pobierz-najlepsze-twisty-na-tych-drinkach.

Pomysły na orzeźwiające i kwaśne drinki

Picie dużej ilości wody pomaga uniknąć odwodnienia, ochłodzić organizm, uzupełnić witaminy i minerały. Orzeźwiające napoje są szczególnie smaczne i zdrowe, gdy są przygotowywane w domu. Wybraliśmy kilka najlepszych podstawowych przepisów, które można modyfikować i uzupełniać.

Mojito truskawkowe

Ten koktajl będzie prawdziwym hitem na każdej imprezie! Słodkie i słabe, truskawkowe mojito jest bardzo popularne wśród osób, które lubią lekkie drinki. Warunkiem jest wysokiej jakości alkohol. Jeśli do mojito dodasz syropy o smaku tych samych owoców, oprócz owoców i jagód, wtedy smak będzie znacznie bogatszy. Owoce do koktajli najlepiej rozgniatać - nie są tak piękne, jak jasne pływające kawałki, ale o wiele smaczniejsze.

Składniki to:

  • 10-12 listków świeżej mięty, lekko rozgniecionych w dłoniach.
  • Pół świeżej limonki, pokrojonej na 4 małe kawałki.
  • 45 ml lekkiego rumu, możesz użyć Bacardi, chociaż każdy inny też się nada (najlepiej złoty rum).
  • 15 ml syropu cukrowego.
  • 15 gramów (około 1 łyżka stołowa) musu truskawkowego.
  • Woda sodowa lub mineralna z gazem: „Sprite”, „Schweppes” lub inna soda przezroczysta

Przygotowanie: Listki mięty dobrze zagnieć w dłoniach, wyciśnij sok z limonki do szklanki z lodem. Syrop cukrowy wymieszaj w shakerze z rumem. Dodaj tutaj przecier owocowy i zalej wszystko sodą. Koktajl zamieszaj patyczkiem i podawaj udekorowany kawałkami limonki.

Sangria

W języku hiszpańskim „sangria” oznacza „krew”. Ten pikantnie pachnący koktajl sprawdzi się podczas upalnych wieczorów.

Składniki:

  • Wino (najlepiej czerwone wytrawne).
  • Bardzo mocny alkohol (brandy, whisky, koniak lub likier).
  • Owoce i jagody (pomarańcza, brzoskwinia i jabłko są obowiązkowe, a resztę dodajemy według własnego uznania).
  • Cukier (można go zastąpić miodem lub syropem).
  • Mineralna woda gazowana.
  • Przyprawy (listki świeżej mięty, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i cynamon - w zależności od upodobań smakowych).
  • Lód

Do przygotowania tego napoju najlepiej użyć szklanego dzbanka. Wlej do niego butelkę wina, dodaj szklankę ulubionego mocnego trunku, rozcieńcz sodą. Dodać cukier i przyprawy. Zmiażdż owoce, dobrze wymieszaj przecier owocowy z napojem. Do dekoracji dodaj kawałki drobno pokrojonych owoców i skórkę z cytryny. Koktajl podawaj z lodem.

Jagodowe daiquiri

Miasto Daiquiri położone jest na południowo-wschodnim wybrzeżu Kuby. Kubański koktajl o tej nazwie był ulubionym napojem Ernesta Hemingwaya. Rum z cukrem i sokiem z cytryny to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Ponadto daiquiri bardzo dobrze gasi pragnienie.

Składniki

  • 50 ml białego rumu.
  • 2 łyżki stołowe. l. sok cytrynowy.
  • Sok z 1 limonki.
  • 300 g świeżych jagód.
  • Lód

Zmiksuj jagody, przepuść przez sito. Zmiażdż kostki lodu w blenderze. Wymieszaj przecier jagodowy, rum, lód, sok z cytryny i limonki. Koktajl jest gotowy!

Letni poncz

Ten napój przeniesie cię prosto w tropiki. Najważniejsze w tym przepisie jest, aby nie popełnić błędu przy wyborze tequili. Szukaj tequili z etykietą Reposado i 100% soku z niebieskiej agawy. Specjalnego uroku dodają również słodkie syropy o różnych smakach.

Składniki

  • Tequila - 50 ml.
  • Likier ananasowy - 150 ml.
  • Likier gruszkowy - 15 ml.
  • Likier morelowy - 20 ml.
  • Sok z limonki - 5 ml.
  • Ananas, gruszka, morela - po 3 plastry każdego owocu

Do shakera dodaj lód, likiery, tequilę i sok z limonki. Wstrząśnij, przefiltruj przez sitko. Podawaj ten napój z dużą ilością lodu i pokrojonymi owocami. Jeszcze raz przypomnienie: dla poprawienia smaku bardzo ważne jest zmiażdżenie owoców na miąższ i dodanie do koktajlu.

 

wp

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do