
Paulina Dziadoń i Zuzanna Mateja, uczennice klasy IV technikum w zawodzie technik technologii żywności w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odniosły spektakularny sukces w prestiżowym konkursie RegioSkills Małopolska. W kategorii „Polska, kraj mlekiem i miodem płynący - cukiernik” zajęły zaszczytne trzecie miejsce, zachwycając jury swoim autorskim deserem pod nazwą „Miś z pasieki”.
Stworzony przez młode cukierniczki deser to nie tylko ukłon w stronę polskich tradycji kulinarnych, ale i pokaz prawdziwego kunsztu cukierniczego. Kompozycja oparta na miodzie, mleku i innych regionalnych składnikach, urzekła zarówno smakiem, jak i wizualną formą – na talerzu znalazło się słodkie dzieło sztuki. Połączenie tradycji z nowoczesnością zaskarbiło sobie uznanie jury, które doceniło nie tylko technikę wykonania, ale także kreatywność i dbałość o szczegóły.
Osiągnięcie Pauliny i Zuzanny to wynik wielu godzin pracy, zaangażowania oraz talentu, który szlifują pod okiem doświadczonych nauczycieli i profesjonalistów z branży gastronomicznej. W przygotowaniach do konkursu wspierała je nauczycielka Regina Leja, która służyła cennymi wskazówkami i motywacją. Nieocenioną inspirację dziewczęta czerpały również od Marcina Gruszki i Adeli Kaczmarczyk z Restauracji Widok, którzy podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Zdobycie miejsca na podium w konkursie o tak wysokiej renomie to nie tylko powód do dumy dla szkoły, ale także dowód na to, że młode talenty z regionu potrafią błyszczeć na gastronomicznej scenie Małopolski. Paulina i Zuzanna pokazały, że pasja, talent i wytrwałość mogą prowadzić do wielkich osiągnięć.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie