
Szczawnica stała się na jeden dzień kulinarną stolicą Polski. Wszystko za sprawą pierwszej edycji Szczawnica Lamb Festival – Pienińskie Smaki Natury, podczas której padł imponujący rekord Polski. Ugotowano aż 1620 litrów gulaszu z jagnięciny, serwowanego bezpłatnie wszystkim uczestnikom wydarzenia.
Festiwal przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów, którzy mogli obserwować gotowanie rekordowego dania na żywo. Za wielkim kotłem stanęli znani kucharze – Mikołaj Rey i Jakub Wolski. Swoją obecnością i energią nadali wydarzeniu wyjątkowy charakter, chętnie rozmawiając z gośćmi i pozując do zdjęć.
Jagnięcina była motywem przewodnim całej imprezy. Na stoiskach serwowano ją w rozmaitych formach: od pierogów i cepelinów, przez placki ziemniaczane z gulaszem, po pieczoną jagnięcinę według receptury rodziny Zachwiejów – uznawaną za jedną z najlepszych w regionie.
Wydarzeniu towarzyszyła również oprawa muzyczna. Na scenie wystąpiły regionalne zespoły góralskie ze Szczawnicy i Krościenka, a także popularne grupy Śpulandery i Kapela Cpiupaga, które rozgrzały publiczność i porwały ją do wspólnej zabawy.
Szczawnica Lamb Festival był nie tylko kulinarną atrakcją, ale także wydarzeniem budującym wspólnotę, opartym na pasji, tradycji i lokalnej tożsamości. Organizatorzy zapowiadają kolejne edycje, które mają szansę na stałe wpisać się w kalendarz najważniejszych imprez kulinarnych w regionie.
Fot. Sebastian Mężyk
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie