
23 listopada 2024 roku w Warszawie odbył się finał XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych. Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu – Piotr Waksmundzki i Adrian Sołtys, kształcący się w zawodzie kucharz w III klasie Branżowej Szkoły I stopnia – zdobyli wyróżnienie za swój oryginalny przepis kulinarny.
Podczas konkursu młodzi kucharze zaprezentowali danie, które łączyło tradycję z nowoczesnością, a jego sercem były regionalne produkty charakterystyczne dla Małopolski. W ich przepisie znalazły się takie składniki jak jagnięcina podhalańska, oscypek, obwarzanek krakowski.
Kompozycja smaków, pod okiem doświadczonego profesora Roberta Stanka oraz uznanego szefa kuchni Marcina Gruszki, zyskała uznanie jurorów konkursu, którzy docenili zarówno pomysłowość, jak i kunszt wykonania.
Ogólnopolski Konkurs dla Szkół Gastronomicznych to prestiżowe wydarzenie, które od lat promuje produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w unijnych systemach jakości, takich jak Chroniona Nazwa Pochodzenia (CHNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (CHOG), Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
To ważne wyróżnienie dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy w swojej pracy sięgają po lokalne, wysokiej jakości składniki, tworząc nowoczesne interpretacje tradycyjnych dań.
Piotr Waksmundzki i Adrian Sołtys to przykład pasji i zaangażowania, które przynoszą owoce w postaci sukcesów na szczeblu ogólnopolskim. Wyróżnienie, jakie zdobyli, świadczy o ich determinacji, talencie i profesjonalnym przygotowaniu. ZSCKR w Nowym Targu gratuluje swoim uczniom oraz życzy dalszych sukcesów na ich drodze kulinarnej!
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie