Reklama

Japońska herbata Matcha - szybkie przepisy

08/12/2022 16:58

Smakowe i prozdrowotne walory zielonej herbaty znają już niemal wszyscy. Jednak i wśród herbat znaleźć można wyjątkową perełkę. To japońska matcha. Ta pełna antyoksydantów herbata może być doskonałym zamiennikiem kawy, który nie tylko ożywia umysł, ale też uspokaja i nie powoduje senności. Jak jednak pić matchę? Oto sprawdzone przepisy na proste i szybkie napoje na jej bazie!

Dlaczego warto pić japońską matchę?

Japońska zielona herbata matcha uznawana jest za najlepszą herbatę na świecie. I to nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak, którego na próżno szukać w innych odmianach herbat. Jej hodowla i dojrzewanie przebiegają w ściśle kontrolowanych warunkach. A sekretem jej uprawy jest cień. To właśnie dzięki zacienionym stanowiskom matcha zawiera w sobie ogrom chlorofilu, dobroczynnych aminokwasów oraz przeciwutleniaczy.

Sproszkowana na drobniutki proszek matcha może być zaparzana, jednak sprawdza się także jako dodatek do wielu dań i deserów, którym nadaje niepowtarzalny, zielony kolor. Co ważne dostarcza też organizmowi porównywalnej ilości kofeiny, co kawa. Nie powoduje jednak uczucia senności, które pojawia się po kilku godzinach od wypicia małej czarnej. Pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, obniża poziom szkodliwego cholesterolu, działa ochronnie na komórki ciała walcząc z wolnymi rodnikami. Pomaga też w utrzymaniu właściwej wagi i wspomaga proces odchudzania.

Matcha Latte - mleczna klasyka, także dla wegetarian

Matcha Latte to napój, który określić można jako klasykę gatunku. Z powodzeniem przygotować go można w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy kilka składników oraz spieniacz do mleka.

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżeczka dobrej jakości herbaty matcha
  • 50 ml (około 3 łyżki stołowe) wody, najlepiej w temperaturze 70-80 st. C
  • 1 szklanka mleka krowiego lub ulubionego mleka roślinnego
  • ewentualnie łyżeczka naturalnego słodzika (miodu, ksylitolu, syropu z agawy etc.)

Matcha Latte - sposób przyrządzania:

  1. Herbatę przesiewamy do kubka lub wyższej szklanki, zalewamy wodą i mieszamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki chasen lub spieniacza do mleka.
  2. Dodajemy substancję słodzącą i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. W Japonii najczęściej używanymi słodzikami są syrop klonowy i cukier z agawy.
  3. Mleko podgrzewamy do temperatury 80 stopni i w osobnym garnuszku spieniamy. Taką mleczną pianką zalewamy herbatę i cieszymy się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Iced Matcha Latte, czyli matcha na upalne dni

W słoneczne, ciepłe dni warto przygotować coś, co ochłodzi ciało, a jednocześnie zapewni mu zdrową dawkę antyoksydantów. Iced Matcha Latte to herbaciany odpowiednik kawy mrożonej, który przypadnie do gustu wszystkim dbającym o zdrowie i linię osobom.

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 3 łyżki stołowe wody w temperaturze 70-80 st. C
  • 150 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • kostki lodu
  • ewentualnie łyżeczka ulubionego słodzika naturalnego

Iced Matcha Latte - sposób przyrządzania:

  1. Do wyższej szklanki wrzucamy kostki lodu oraz mleko (najlepiej wcześniej schłodzone lub w temperaturze pokojowej)
  2. W niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie herbatę z trzema łyżkami ciepłej, ale nie gorącej wody oraz słodzikiem. Najlepiej użyć w tym celu tradycyjnej japońskiej miotełki lub elektrycznego spieniacza.
  3. Pozbawioną wszelkich grudek herbatę ostrożnie wlewamy po kostkach lodu do szklanki z mlekiem. Pozwoli to uzyskać efektowne warstwy i sprawi, że Iced Matcha Latte stanie się hitem niejednego letniego spotkania w gronie znajomych.

Rozgrzewająca maślana matcha z dodatkiem korzennych przypraw

Japońska Matcha z dodatkiem odrobiny masła i korzennych przypraw to świetna propozycja na jesienne i zimowe wieczory. To dawka zdrowia, która rozgrzewa lepiej niż tradycyjna herbata!

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 2 łyżeczki naturalnego masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki wody w temperaturze ok. 80 st. C
  • 150 ml ciepłego mleka (nie wrzącego!)
  • 1/2 łyżeczki korzennych przypraw (np. cynamon, kardamon, imbir)
  • 1 łyżeczka naturalnego słodzika

Matcha z masłem i korzennymi przyprawami - sposób przyrządzenia:

  1. Podgrzane do temperatury max. 80 st. C mleko spieniamy za pomocą elektrycznego spieniacza i przelewamy do wyższej szklanki lub kubka. W ciepłym mleku rozpuszczamy następnie masło.
  2. Herbatę mieszamy (spieniaczem lub miotełką do matchy) wraz z wodą, przyprawami i słodzikiem w małej miseczce tak, aby pozbyć się wszelkich grudek.
  3. Zawartość miseczki przelewamy do spienionego mleka z masłem i dokładnie mieszamy. Całość można dodatkowo posypać odrobiną cynamonu i cieszyć się matchą w prawdziwie zimowym wydaniu. 

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do