
Sushi jest tradycyjną japońską potrawą, którą w Azji spożywa się od tysięcy lat. Do Europy i Ameryki sushi dotarło znacznie później, ale już zdążyło podbić gusta tysięcy smakoszy. Jednak nie zawsze jest dostępne w swojej tradycyjnej wersji. Często do wyboru mamy różne zestawienia smakowe, nieraz są dość nieoczywiste. Wśród opcji nie brakuje m.in. propozycji wegetariańskich. Co zatem wybrać? Czy lepsze jest sushi wegetariańskie, czy z rybą?
Wegetarianów z każdym rokiem przybywa, więc i część potraw ma swoje bezmięsne odpowiedniki. Często mięso jest zastępowane produktami pochodzenia roślinnego zawierającymi sporo białka. Soja, ciecierzyca bądź fasola to kilka przykładów. Jeszcze jakiś czas temu wegetarianie nawet nie spoglądali w stronę sushi, które zawiera przecież surowe ryby i owoce. Jednak sushi to elastyczne danie, którego skład można dopasować do potrzeb, w tym może być w wersji warzywnej. Co ciekawe, po sushi wegetariańskie sięgają nie tylko wegetarianie. Jest smaczne i zdrowe, a przy tym może stanowić ciekawe urozmaicenie pośród tradycyjnych rolek. Czy jednak ma przewagę nad klasyczną wersją? Zarówno zestawy z rybami jak i bez mają swoje zalety.
W tradycyjnym sushi mamy ogromną różnorodność smaków. Każda ryba, krewetka lub inne owoce morza smakują zupełnie inaczej. W połączeniu z pozostałymi składnikami, czyli ryżem, wodorostami i warzywami przy każdym kęsie możemy poczuć inny smak i teksturę. Drugą zaletą jest duża zawartość białka i kwasów omega-3. Są one niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego czy krwionośnego. Dietetycy nie raz podkreślają, że w diecie Polaków jest za mało ryb. Dzięki sushi ich podaż można znacząco zwiększyć. Poza tym, jeśli chcemy zbliżyć się do japońskiej kuchni, to właśnie poprzez skosztowanie tradycyjnych dań.
Dieta wegetariańska jest wbrew pozorom bardzo bogata i różnorodna. To, że w sushi nie będzie ryb, nie znaczy, że będzie ono nudne. Jest mnóstwo warzyw, które będą pasować tutaj doskonale. Przykładem są ogórek, papryka, awokado, marchewka czy marynowana rzodkiew. Warzywa w sushi nie tylko wyśmienicie smakują, ale także są źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów.
Patrząc na powyższe, trudno jednoznacznie określić, która opcja jest lepsza. Najlepiej otworzyć się na nowości i próbować różnych wariantów zarówno tych z rybami, jak i wegetariańskich.
wp
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie