Reklama

Co warto jeść przy łuszczycy i czego powinno się unikać?

12/01/2022 13:00

Łuszczyca to wyjątkowo uciążliwa i trudna do zwalczenia choroba skóry. Tak naprawdę nie da się jej w pełni wyleczyć, ale można osiągnąć długotrwałą emisję. Kluczowa jest jednak nie tylko przemyślana pielęgnacja, ale również i odpowiednia dieta. Pewne produkty należy ograniczyć albo wyeliminować. Inne zaś należy spożywać tak często, jak to tylko możliwe.

Postaw na nierafinowane oleje i ryby

Każdy, kto choruje na łuszczycę, powinien mieć świadomość tego, jak ważne w tej chorobie jest dostarczanie organizmowi kwasów Omega-3. Znajdziemy je zaś przede wszystkim w nierafinowanych olejach roślinnych oraz rzecz jasna w rybach. Wśród godnych polecenia olejów wyszczególnić można, chociażby olej z rzepaku, oliwę z oliwek czy olej z pestek dyni. Wykazują one również działanie przeciwzapalne, przez co ograniczają ilość wykwitów skórnych.

Swoją uwagą warto obdarzyć również łososia, sardele czy dorsza. Ważne jest to, aby zarówno po oleje, jak i po ryby sięgać systematycznie. Ryby powinniśmy spożywać dwa razy w tygodniu, najlepiej pieczone, a nie smażone. Jeśli chodzi zaś o oleje, warto polewać nimi sałatki i dania na bazie makaronów.

Oczyszczaj organizm dzięki pestkom dyni i zielonej herbacie

Organizm powinien być bez wątpienia oczyszczany z toksyn, jeżeli zmagamy się z łuszczycą. Najlepiej robić to rzecz jasna na bieżąco. Do tego celu można wykorzystać, chociażby znane większości pestki dyni. W tych niepozornych pestkach zaklęta jest naprawdę wielka moc. Znajdziemy w nich liczne witaminy i składniki mineralne, dzięki którym w zauważalny sposób poprawić się może kondycja skóry dotkniętej problemem łuszczycy.

Wydaje się, że dobrym pomysłem będzie również systematyczne popijanie naparu z zielonej herbaty. Zielonej herbacie naprawdę nie sposób odmówić wysokiej zawartości cennych antyoksydantów. Są one cenną bronią do walki z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się między innymi do rozwoju łuszczycy i zaostrzają jej przebieg. Ważne jest jednak to, aby zielona herbata była wysokiej jakości produktem. Najlepiej poszukiwać jej w sklepie z ekologicznymi produktami. Należy popijać ją regularnie, najlepiej dwa razy dziennie.

Czego należy unikać?

Niestety, istnieją pewne produkty, których osoby chorujące na łuszczycę spożywać nie powinny. Z całą pewnością dobrze byłoby unikać produktów bogatych w rafinowany cukier oraz rzecz jasna w sól. Wystrzegajmy się więc klasycznych słodkości, jak również chipsów czy orzeszków pełnych sztucznych barwników, aromatów i wzmacniaczy smaku. Zgodnie z niektórymi zaleceniami, osoby cierpiące na łuszczycę powinny ograniczyć warzywa psiankowate, do których należą między innymi pomidor oraz ziemniak.

Tak naprawdę, każdy może jednak inaczej reagować na ich spożycie. Warto więc obserwować to, jak nasza skóra reaguje na konkretne spożywane przez nas produkty. Wydaje się, że dobrym pomysłem będzie prowadzenie dzienniczka obserwacji własnego organizmu. Dzięki temu, na pewno nie umknie nam żadna niepożądana reakcja. Z diety szybko trzeba będzie wykluczyć produkty, na które źle reagujemy.

Dowiedz się więcej na https://www.centrumluszczycy.pl/pol_m_Preparaty-na-luszczyce_Postac-produktu_Mydlo-501.html

materiał promocyjny

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do