
Drób EKO to mięso, które pochodzi z hodowli ekologicznej. W takich miejscach zwierzęta mają dostęp do wolnego wybiegu i są karmione naturalnymi paszami i dodatkami. Mięso to spełnia najwyższe standardy jakości. Wyjaśniamy, dlaczego warto je wybrać.
Drób pochodzący z gospodarstw ekologicznych jest niezwykle cennym artykułem spożywczym. Cechuje go wysoka zawartość składników odżywczych, zwłaszcza białka. Takie mięso ma też o wiele mniej tłuszczu niż standardowe produkty tego typu, nie zawiera też w sobie żadnych szkodliwych substancji, takich jak antybiotyki czy hormony. Takie pożywienie jest również lekkostrawne. Z powodu tych cennych właściwości, drób ekologiczny jest wybierany przez osoby, które przebywają na diecie: lekkostrawnej, odchudzającej lub uprawiają zawodowo bądź intensywnie sport. Drób EKO to najlepszy wybór dla każdego, a zwłaszcza dla wybrednych dzieci czy osoby starszych, które powinny postawić na lekkostrawne dania.
Jeszcze przed rozpoczęciem ekologicznej hodowli, właściciel musi wybrać odpowiednią rasę zwierząt. Wybiera się takie zwierzęta, które charakteryzują się dużą odpornością na choroby oraz są przystosowane do pobierania pokarmu w naturalnych warunkach, czyli na wolnym wybiegu. Kurczak, indyk czy kaczka w hodowli ekologicznej mają zawsze dostęp do świeżej wody oraz zdrowego pożywienia, a także właściwej ilości światła słonecznego. Zwierzęta w takich miejscach mają również wolny wybieg, po którym mogą spacerować, biegać, mieć kontakt z innymi kurczakami, kaczkami i indykami, a także rozprostowywać skrzydła. Drób tradycyjny nierzadko jest karmiony modyfikowaną paszą GMO. Natomiast zwierzęta z ekologicznych gospodarstw otrzymują tylko i wyłącznie naturalną oraz zdrową paszę, a także, bogate w cenne składniki odżywcze, dodatki w postaci ziół, owoców, dżdżownic i ślimaków, które wspierają układ trawienny drobiu. Zwierzęta otrzymują również do jedzenia skorupki jaj z wolnego wybiegu, nasiona pokrzyw, popiół drzewny czy rozdrobnione igliwia sosny i jodły, które także są niezwykle bogate w składniki mineralne, warto zauważyć, że kurczaki, indyki i kaczki mają duże zapotrzebowanie na te elementy.
Do gospodarstw ekologicznych hodowcy wybierają rasy, które są odporne na choroby. Dzięki temu kurczaki, indyki i kaczki nie muszą mieć podawanych żadnych antybiotyków, o ile nie jest to absolutnie konieczne. Drób bez antybiotyków jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy dla człowieka.
Drób tradycyjny nierzadko jest karmiony żywnością modyfikowaną genetycznie czy hormonami, które mają zapewnić szybszy i większy wzrost zwierząt. Nie ma o tym mowy w hodowlach ekologicznych, tam jest wyłącznie drób bez hormonów, który jest karmiony naturalnymi i zdrowymi składnikami, które są bogate w wartości odżywcze.
Ekologiczny drób pozbawiony antybiotyków, hormonów i innych szkodliwych substancji to niezwykle ceniony produkt spożywczy. Warto zauważyć, że artykuł ten nie jest zbyt łatwy do kupienia. Najlepiej zamówić go w ekologicznym sklepie, takim jak https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-drob. Można wykonać z niego zupy, dania obiadowe lekkostrawne (pieczone, gotowane, na parze), dania dla osób na diecie odchudzającej czy też potrawy dla sportowców.
wp
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie