Reklama

Lato ze Smakiem w Poroninie

31/07/2023 09:18

Za nami wyjątkowe wydarzenie - Lato ze Smakiem, które odbyło się na terenie Gminnego Ośrodka  Kultury w Poroninie. Dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala i Spisza rywalizowało w  konkursach kulinarnych, promując tradycyjną kuchnię i góralską kulturę. 

Dzień rozpoczął się od warsztatów zorganizowanych dla gospodyń biorących udział w wydarzeniu.  Dzięki Tatrzańskiej Spiżarni Panie miały okazję poznać moc podhalańskich owoców i ziół oraz  skomponować własną herbatę. Pani Gabrysia z Cukierni Samanta pokazała jak wykonać kwiatowe  dekoracje z opłatków i masy cukrowej.  

Najważniejszym - i najsmaczniejszym! - punktem wczorajszego dnia były konkursy kulinarne.  Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala i Spisza rywalizowały o nagrody finansowe w trzech  konkursach: 

W Konkursie o Nagrodę Wójta Gminy Poronin „Małe co nieco” na najlepiej udekorowaną potrawę zwyciężyło KGW Stasikówka za „Chłopskie koryto - Usy na śliskiej kapuście”. 

Wyróżnienia otrzymały: KGW Bukowina Tatrzańska, „Pstrąg w koralach z bukowiańskiego potoku”,  KGW Sierockie „Wypasione pszczoły” oraz KGW Małe Ciche „Baranina szarpana na plackach z  kapusty kiszonej”. 

W Konkursie o Nagrodę Poseł na Sejm RP Anny Paluch zwyciężyło KGW w Zaskalu za „Kurczaka  dziobniętego pszczołą”.  

W Bitwie Regionów: 

1. miejsce zajęło KGW z Bukowiny Tatrzańskiej za "Wyzdajanego pstrąga z bukowiańskiego potoka" Na 2. miejscu uplasowało się KGW z Sierockiego za "Udziec jagnięcy w sosie miętowym z puree  grulowo-oscypkowym, sałatką z pokrzyw i zajęczej koniczyny" 

3. miejsce wywalczyło KGW w Małem Cichem za "Cyrwoną zowiyruchę na królewskich grulach" Serdecznie gratulujemy! 

Potrawy oceniało Jury, w skład którego weszli: Anita Żegleń - Wójt Gminy Poronin, Maciej Dziubas -  wicewójt Gminy Poronin Maria Budz - sekretarz Gminy Poronin, Adam Pawlikowski -  Przewodniczący Rady Gminy Poronin oraz znamienici goście: Poseł na Sejm RP Anna Paluch,  Wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki, Wicewojewoda małopolski Mateusz Małodziński, Iwona  Ciećko - wicedyrektor Krakowskiego Oddziału KOWR, Maciej Tylka - kierownik Biura Powiatowego  ARiMR w Nowym Targu, Karol Sepielak - zastępca Dyrektora MODR oraz Jerzy Radoń - dyrektor  małopolskiej ARiMR.  

Turyści odpoczywający pod Giewontem mieli okazję spróbować swoich sił w dedykowanym dla nich  konkursie i zostać Mistrzem Kulinarnego Toru Przeszkód. Pochodzący z Wielkopolski pan Adam  najszybciej poradził sobie z przygotowanymi zadaniami: jedzeniem jabłka bez użycia rąk, krojenia  pietruszki nożyczkami, jedzeniem groszku pałeczkami oraz obieraniem ziemniaka w rękawicach  kuchennych. 

O dobry humor uczestników zadbał Kabaret Śleboda a do tańca porwał zespół Baciary, który  wyśpiewał swoje największe przeboje.  

Dzień zakończył się charytatywnym maratonem Zumby dla Stasia i Antka. 

Wydarzenie odbyło się przy wsparciu sponsorów: Restauracji Schronisko Smaków Bukowina oraz  Term Zakopiańskich. 

Partnerem Głównym Lata ze Smakiem był Tauron Polska Energia. 

A jeśli lubicie gotować, polecamy czerpać inspirację na portalu kulinarnym smakota.pl

UG Poronin

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do