
Odporność organizmu można wspierać przez cały rok. Zalecane jest, aby korzystać przy tym z naturalnych metod. Wiele witamin, minerałów i substancji pochodzenia roślinnego poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Sprawdź, które z nich warto suplementować.
Najbardziej znanym wspomagaczem odporności jest witamina C. Poprawia ona działanie układu immunologicznego głównie dzięki swoim zdolnościom antyoksydacyjnym. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe, które uszkadzają komórki. Dzięki witaminie C mogą one poprawnie funkcjonować. Substancja ta wzmacnia też naczynia krwionośne, tkankę łączną i dziąsła.
Witamina C jest obecna w wielu produktach spożywczych. Jej źródłem są przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Zaleca się, aby spożywać je go każdego posiłku. Warto wspierać się też suplementami diety. Ważne jednak, aby były one wysokiej jakości. Dba o nią m.in. marka Solgar, która w swojej ofercie ma różnego rodzaju preparaty na poprawę odporności.
Dla utrzymania układu odpornościowego w dobrym stanie potrzebna jest także witamina D. Wykazuje ona działanie immunomodulujące. Wiadomo, że na powierzchni komórek odpornościowych znajdują się receptory, które są aktywowane pod wpływem witaminy D. Dzięki niej następuje też aktywacja peptydów, które mają właściwości naturalnych antybiotyków, co wspiera zwalczanie bakterii.
Witamina D może pochodzić z syntezy skórnej. Jest ona jednak niewystarczająca. Dlatego zaleca się przyjmowanie suplementów diety z witaminą D od września do kwietnia (a w niektórych przypadkach przez cały rok).
Osobom, które chcą wzmocnić swoją odporność, polecany jest tran. Jest to substancja pochodzenia naturalnego. Jest to olej z wątroby dorsza atlantyckiego (lub innych ryb z rodziny dorszowatych). Jest to cenne źródło witaminy D, która ma ogromny wpływ na działanie układu immunologicznego. Ponadto zawiera też kwasy tłuszczowe – substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk. Zawdzięcza to allicynie. To dzięki niej ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Właściwość ta jest potwierdzona badaniami, a czosnek został nawet wpisany do oficjalnej farmakopei, jako substancja lecznicza.
Chlorella to glon, który należy do gromady zielenic. Jest ona źródłem chlorofilu, białek, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Wspierają one cały organizm – a tym samym komórki odpornościowe, które dzięki temu mogą skutecznie radzić sobie z patogenami.
artykuł promocyjny
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie