
Miód to produkt naturalny, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. To lek, który pochodzi prosto od natury. Wpływa na większość układów w ciele człowieka. Posiada właściwości antybakteryjne oraz pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą.
Ma wpływ także na układ krwionośny, a także wzmacnia serce oraz pomaga zwalczać miażdżycę oraz obniża ciśnienie krwi.
Wspomaga także układ pokarmowy, przemianę materii oraz posiada właściwości odtruwające wątrobę. Prawdziwy miód potrafi także uspokoić oraz ułatwić zasypianie.
Warto pamiętać także o właściwościach antyseptycznych, które posiadają prawdziwe miody. Tylko w naturalnych warunkach powstaje prawdziwy miód, który jest wyjątkowo prozdrowotny. Wzbogaca także dietę w niezbędne aminokwasy oraz mikroelementy, a także witaminy oraz hormony.
Każdy rodzaj miodu jak miód rzepakowy czy miód spadziowy posiadają inne właściwości lecznicze. Zależy to od roślin, z których pszczoły pozyskują nektar.
Miód płynny zawiera także wiele witamin, składników mineralnych czy substancji czynnych.
Miody spadziowe uznawane są za jedne z najcenniejszych. Miody nektarowe zawierają sole mineralne takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas oraz mangan i miedź. Chociaż zawartość samych soli mineralnych nie jest duża, to posiadają one bardzo wysoką przyswajalność, nawet do 100%. To szczególnie istotne, kiedy miód spożywany jest często oraz regularnie.
Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki. Jest dość charakterystyczny, dzięki czemu bez problemu możemy go zidentyfikować na tle innych miodów. Ma on zdecydowanie ciemniejszy kolor, który w wyglądzie przypomina herbatę. Wraz z upływem czasu, jego kolor może ciemnieć i dojść do niemal czarnego koloru. Posiada także charakterystyczny zapach kwiatu gryki. Jeżeli chodzi o smak, także jest dość charakterystyczny i nie każdemu przypadnie od do gustu. Szczególnie dla osób mocno wrażliwych na smaki oraz dzieci. Jest słodki, podobnie jak wszystkie miody, jednak jest także cierpki oraz lekko ostrawy.
Miód gryczany jest doceniany ze względu na moc dobrych rzeczy, które potrafi zrobić dla naszego organizmu. Posiada także wpływ na naczynia krwionośne. A to wszystko dzięki zawartości rutyny czyli flawonaidu.Posiada on właściwości uszczelniające naczynia krwionośne. Picie miodu gryczanego zalecane jest szczególnie dla osób, które borykają się z chorobami sercowo naczyniowymi jak np. miażdżyca.
Miód gryczany jest także silnym antyoksydantem, dzięki czemu zapobiega powstawanie wolnych rodników.
Miód spadziowy zarówno iglasty jak i liściasty to jeden z najbardziej wartościowych miodów. Posiada bardzo bogaty skład oraz właściwości prozdrowotne. Nazywany jest także miodem królewskim. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe! Miód spadziowy pomaga w regulacji przemiany materii, zmniejsza trujący wpływ używek na stan wątroby.
Miód spadziowy produkowany jest ze spadzi. Czym jest natomiast spadź? To sok roślinny, który jest pobrany przez owady, które żerują na liściach oraz gałęziach drzew i krzewów. Owady przerabiają go, po czym wydalają w postaci płynu o słodkim posmaku. Jakie owady zaliczane są do powstawania spadzi? Mszyce, czerwce oraz miodówki. Następnie przychodzi rola pszczół. To one zbierają nektar z listy po czym transportują do ula.
Miód ten pochodzi z czystych lasów, a wąchając go możemy poczuć zapach żywicy oraz igliwia. Miód spadziowy posiada dwa oddzielne warunki: spadź liściasta, która pochodzi najczęściej z lipy oraz spadź iglasta.
Więcej informacji: https://dietano.com/miody/miod-spadziowy-wlasciwosci-zastosowanie-dla-kogo-miod-ze-spadzi/
Miód lipowy także potrafi zrobić wiele dobrego dla naszego organizmu. Posiada udowodnione działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, napotne oraz przeciwgorączkowe. Spożywanie miodu lipowego może działać uspokajająco oraz lekko nasennie.
Miód wrzosowy zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz witaminy A. Wspomagają one nadrząd wzroku, a także ma wpływ na nabłonek, chroni nabłonek układu oddechowego, a także pomaga zwalczyć bakterie i wirusy. Ma także wpływ na zdrowy wygląd skóry oraz włosów i paznokci.
Mają także kontrolować układ nerwowy oraz łagodzić napięcie nerwowe oraz stres, dzięki czemu poprawia on nastrój. Posiada także żelazo, które jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, enzymy oraz aminokwasy. Ten rodzaj miodu zawiera: wapń, fosfor, potas, magnez oraz chlor.
Miód faceliowy produkowany jest z facelii. W Polsce występuje popularna odmiana błękitna. Uznaje się ją za królową roślin miododajnych. Wpływ ma na to także wydajność nerkowa. Miód faceliowy działa także przeciwbakteryjnie oraz ochronnie. Wynika to z tego, e posiada w swoim składzie cholinę. Wspomaga także leczenie osób, które borykają się z problemami układu pokarmowego i działa detoksykująco.
Miód faceliowy jest wyjątkowo słodki i łagodny, więc idealnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie. Pozwoli na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki energii.
Więcej informacji dostępnych na: https://dietano.com/miody/miod-faceliowy-wlasciwosci-zastosowanie-dla-kogo-miod-faceliowy/
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie