Reklama

Smaki leśnej kuchni w Zaskalu

15/11/2022 07:49

W remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Zaskalu gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zaskalu zorganizowały warsztaty kulinarne promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego.

Spotkania odbyły się 29 października oraz 5 listopada. Uczestnicy pod okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowali wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu.

W kuchni dominowały produktu marki Dobre z Lasu. W menu znalazły się m.in. zupa grzybowa z prawdziwków i podgrzybków, pizza z grzybami, klopsiki z dzika z kluskami śląskimi i surówką oraz słodkie wypieki jak babeczki z malinami i borówkami, babka drożdżowa z jeżyną i borówkami, galaretki z owocami leśnymi, piernik z miodem i orzechami, czy rogaliki z owocami leśnymi.

Warsztaty były także dobrą okazją do wspólnego gotowania i integracji dzieci, młodzieży i dorosłych. W przerwach między przygotowaniem kolejnych potraw prowadzone były rozmowy z uczestnikami na temat wykorzystania w kuchni produktów pochodzących z lasów, a także sposobów na ochronę tych lasów.

Na każdego uczestnika warsztatów kulinarnych na zakończenie czekał pamiątkowy certyfikat udziału w warsztatach, który wręczył uczestnik 7 edycji MasterChef Junior Janek Rol-Szkaradziński.

W warsztatach kulinarnych w Zaskalu udział wzięło 50 uczestników. Zostały one zorganizowane w ramach projektu „Warsztaty kulinarne z Kołem Gospodyń Wiejskich w Zaskalu” dofinansowanego przez Lasy Państwowe w ramach konkursu „Natura od kuchni”.

Zdjęcia: archiwum KGW Zaskale

Aplikacja goral24.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo goral24.pl




Reklama
Wróć do