
21 listopada 2023 r. odbyła się XXI edycja prestiżowego Małopolskiego Konkursu „Stół Pięknie Nakryty – z tradycją do przyszłości”. Wydarzenie zgromadziło utalentowaną młodzież z różnych szkół, w tym uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego. Konkurs, będący doskonałą okazją do zaprezentowania kunsztu kulinarnego i barmanskiego, zakończył się sukcesem dla reprezentantki szkoły, Kingi Budz, która zdobyła III miejsce w kategorii cukiernik.
Kinga Budz, uczennica klasy III technikum w zawodzie technik technologii żywności, stworzyła deser, który oczarował jury zarówno smakiem, jak i prezentacją. W kompozycji obowiązkowo znalazły się składniki konkursowe: orzech, czekolada oraz jagoda leśna. Kinga wydała deser na eleganckich białych talerzach, dekorując go kremami z mascarpone i białej czekolady. Całość dopełniały konfitura jagodowo-porzeczkowa, świeże jeżyny, borówki amerykańskie, mięta oraz subtelne akcenty suszonych kwiatów ślazu.
Oprócz Kingi Budz w konkursie wzięły udział także inne utalentowane uczennice ZSCKR. Wiktoria Czajka, również z klasy III TTŻ, przygotowała brownie z musem jagodowym i żelką mango-marakuja, zachwycając nie tylko harmonią smaków, ale i nowoczesnym podejściem do deserów. Natomiast Karolina Skupień, uczennica klasy V TŻiUG, startująca w kategorii barman-kelner, stworzyła wyjątkowy drink na bazie musu, wzbogacony białą truflą i syropem fiołkowym. W ramach swojej prezentacji przygotowała także stół, który umiejętnie łączył elementy tradycyjne z nowoczesnością.
Zdobycie III miejsca przez Kingę Budz to powód do dumy zarówno dla niej samej, jak i dla całej społeczności szkolnej. Podczas konkursu uczniowie mieli okazję nie tylko rywalizować, ale także zdobywać cenne doświadczenie, doskonalić swoje umiejętności i prezentować efekty wieloletniej nauki pod okiem nauczycieli. Opiekunkami młodych talentów były panie Regina Leja oraz Dorota Kościelniak, które wspierały uczennice w przygotowaniach do konkursu.
Konkurs „Stół Pięknie Nakryty” to nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim platforma promująca młodych adeptów sztuki kulinarnej i barmanskiej, którzy potrafią połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami. Udział w takim wydarzeniu daje młodzieży szansę rozwijania kreatywności, doskonalenia umiejętności technicznych oraz nawiązywania nowych znajomości w branży gastronomicznej.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie