
Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu powrócił do tradycji organizowania "Spotkań z kulturą". Tym razem w dniach 29-31 maja 2019 r. uczniowie ZSCKR w Nowtm Targu udali się do Kanady. Były to trzy dni ze smakami, zapachami, filmami i tradycjami tego kraju.
Tradycyjnie już, w ramach współpracy, oprawę kulinarną kanadyjskiego święta przygotowali przedstawiciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych serwowali kanadyjskie przysmaki, które wcześniej przygotowali na szkolnej kuchni z nauczycielami Dorotą Kościelniak i Robertem Stankiem. W menu wieczoru znalazły się między innymi: tarty, szarlotka kanadyjska oraz klopsy z żurawiną i zapiekanka z ziemniaków. Dodatkowo uczennice z klasy II a technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały bufet w stylu kanadyjskim i zachwycały przybyłych gości doskonałymi umiejętnościami w live cookingu. Na bieżąco sporządzały typowy przysmak kuchni kanadyjskiej, czyli pancake z syropem klonowym.
Uczennicom w spotkaniu z kulturą kanadyjską towarzyszył Łukasz Fudala.
Sztuka gotowania nie jest uczniom obca i w drodze na szczyt gastronomicznej kariery z przyjemnością razem z MOK Nowy Targ przecierają kulinarne szlaki i dzielą się swoimi umiejętnościami.
ZSCKR Nowy Targ
[rl_gallery id="11922"]Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!