
Choć o kelnerze myślimy głównie jako o osobie przyjmującej zamówienie i donoszącej danie do stolika, w rzeczywistości jego rola jest dużo bardziej znacząca.
Możemy powiedzieć, że jest on wizytówką lokalu - łącznikiem między gościem a kuchnią oraz kimś, kto dba o przebieg całej wizyty gościa w restauracji. Choć uśmiech, uprzejmość i umiejętność pracy z ludźmi są absolutnie kluczowe, nie da się wykonywać tego zawodu profesjonalnie bez odpowiedniego wyposażenia kelnerskiego. Co więc powinno znaleźć się na liście niezbędników kelnera?
Pierwsze wrażenie ma ogromne znaczenie. Dlatego ubiór kelnera powinien być nie tylko zgodny z wizerunkiem lokalu, ale też schludny, czysty i funkcjonalny. Może on się różnić w zależności od lokalu, w którym się znajdujemy - w eleganckich restauracjach zazwyczaj obowiązuje dress code w postaci czarnej lub białej koszuli, materiałowych spodni i wygodnych, zakrytych butów, natomiast w bistrach i mniejszych knajpkach możemy spotkać się z bardziej swobodnym ubiorem lub sygnowanym logo lokalu.
Często możemy również zauważyć, że jednym z elementów ubioru kelnera jest zapaska kelnerska, która chroni ubranie przed zabrudzeniem, a dodatkowo posiada praktyczne kieszenie na notes czy długopis oraz ręcznik barmański, który jest przydatny przy serwisie win, przecieraniu kieliszków lub szybkiej reakcji na rozlane płyny.
Choć coraz więcej restauracji korzysta z dobrodziejstw technologii w postaci mobilnych systemów do przyjmowania zamówień, klasyczny notes kelnerski wciąż jest niezastąpiony. Pozwala szybko zapisać zamówienie, bez obawy o awarie sprzętu czy rozładowaną baterię. Idealny notes powinien być poręczny, mieć twardą okładkę i dobrze chłonący tusz papier. Do tego oczywiście sprawny długopis.
To jedno z podstawowych narzędzi każdego kelnera, szczególnie w lokalach serwujących alkohol. Otwieracz do piwa lub napojów gazowanych i solidny korkociąg to absolutny must-have. Najlepiej sprawdza się tzw. korkociąg kelnerski, który łączy kilka funkcji: otwieracz, spiralę do korka i nożyk do przecinania folii zabezpieczającej. Taki multitool warto mieć zawsze przy sobie - najlepiej w kieszeni zapaski.
Taca kelnerska odgrywa ogromną rolę w organizacji pracy. Ułatwia przenoszenie dań i napojów, pozwala szybciej sprzątać brudne naczynia i chroni dłonie przed gorącymi talerzami. Taca powinna być dobrze wyważona, o odpowiedniej średnicy i antypoślizgowa, aby zminimalizować ryzyko upuszczenia naczyń. Wybierając ją, warto kierować się zarówno materiałem z jakiego jest wykonana, jak i wagą, bo zbyt ciężka może obciążać nadgarstki.
Choć mogą wydawać się mniej istotne, akcesoria osobiste też odgrywają ważną rolę w pracy kelnera:
Praca kelnera to prawdziwa sztuka, która łączy w sobie precyzję, pamięć, empatię i doskonałą organizację. Żeby wykonywać ją na najwyższym poziomie, potrzebne są nie tylko dobre chęci i wiedza, ale też odpowiednie wyposażenie. Profesjonalna zapaska, solidna taca, ręcznik serwisowy, korkociąg i notes to codzienne narzędzia, dzięki którym obsługa może działać sprawnie i z klasą.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie